Veganska innovationer tog hem Unga landsbygdspriset

H Karlsson Charkuterifabrik i Härryda gick från tradition till innovation. Nu belönas de med Unga landsbygdspriset Väst för sina ärtbaserade charkprodukter.

Västra Götalandsregionen delar varje år ut två priser à 25 000 kronor till personer mellan 15 och 30 år som på ett framgångsrikt sätt har startat eller driver företag.

I år är det Filip Larsson och Sara Runsten som driver Stekosterian i Skara som får det ena priset. De startade sin verksamhet med en matvagn där de sålde sin egentillverkade grillost. Verksamheten expanderade snabbt till ett eget mejeri med tre anställda och som numera levererar produkten Hokus Pokus Filliostus till både restauranger och dagligvaruhandeln.

Det andra vinnaren av priset är Marcus Karlsson som tagit över det mer än 100 år gamla familjeföretaget H Karlsson Charkuterifabrik i Härryda och nu ställt om delar av produktionen till veganska produkter under varumärket Peas of Heaven. Företaget har gått från 10 anställda till 56 med en omsättning som ökat från 15 miljoner till 110 miljoner.

Så här står det bland annat i juryns motivering:

”Årets pristagare är ett bra exempel på ett etablerat företag som har tagit sig an klimatutmaningen och de nya affärsmöjligheter som dyker upp när konsumenterna ställer om. Förutom framgångsrikt företagande på en liten ort bidrar årets pristagare till att driva på utvecklingen av svensktillverkade veganska produkter.”

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Trend

Nya budgetpropositionen: “Kan göra skillnad på riktigt”

Under veckan har flera gröna satsningar presenterats ur den kommande budgetpropositionen för 2021, som läggs fram i sin helhet på måndag. Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, väljer här ut tre godbitar.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem