De belönas för malande arbete med kulturspannmål

Familjeföretaget Warbro kvarn belönas för sitt arbete med kulturspannmål och fick ta emot Kålrotsakademiens Stora pris nu i veckan.
– Verkligen jättekul, säger vd Thomas Björklund.

”För att med malande envishet ha gjort flera äldre sorter av spannmål tillgängliga för smakrika pannkakor fullproppade med nyttigheter och kultur.”

Så lyder motiveringen till årets upplaga av Kålrotsakademiens Stora pris som går till Warbro kvarn, ett familjeföretag i Sörmland som arbetar med förädling av kulturspannmål.

– I en tid när det allra mesta av vårt mjöl hanteras som en anonym bulkprodukt gör kvarnar som Warbro kvarn en modig och viktig kulturgärning, säger Hans Naess, preses i Kålrotsakademien.

Warbro kvarn jobbar enbart med ekologiskt odlade spannmål och med ett antal olika kulturspannmål som emmer, enkorn, Dala lantvete, dinkel och nakenhavre. Alla odlare är medlemmar i föreningen Allkorn som jobbar med gamla spannmålssorter.

Även på maltkornssidan väljer man äldre sorter som Balder och gotländska gullkorn. Warbro kvarn mal även ”modernt” vete, men har en ambition att successivt enbart jobba med äldre sorter. Sedan en tid tillbaka arbetar också Warbro kvarn med att ta fram en egen evolutionär rågsort, Warbro råg, en blandning av olika äldre rågsorter.

– Det är verkligen jättekul att få ta emot priset från Kålrotsakademien, säger vd Thomas Björklund, som även passar att bjuda på sitt bästa pannkakstips:

– Gör pannkakorna på virvelmalt mjöl av dinkel eller enkorn. Det är hundra procent fullkorn men samtidigt så finmalet att det får samma egenskaper som siktat mjöl. Du får med allt det nyttiga och pannkakorna blir så himla goda, säger han.

Kålrotsakademien arbetar för att främja matens kulturarv och geografiska kopplingarna mellan valet av råvaran, dess egenskaper och deras uttryck i förädlade livsmedelsprodukter, maträtter och måltider.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Människor och Trend och Växtbaserat

Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”

Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.