29 maj 2022
Svenska Flaggans Dag firas den 6 juni sedan 1893 till minne av Gustav Vasas val till kung år 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges Nationaldag 1983 och sedan 2005 en nationell helgdag.
Men några riktlinjer för hur dagen ska firas finns egentligen inte, lika lite som det finns några traditionella maträtter.
Det hoppas Spendrup och Norrmejerier kunna ändra på och tar Svenska Kocklandslaget till sin hjälp för att lyfta fram två starka varumärken i sammanhanget: Melleruds Alkoholfria Pilsner och Västerbottensost.
– Tanken med nationaldagsmenyn är att inspirera svenska folket att koppla av och fira med god mat den 6 juni, säger Lina Jonsson, innovationsansvarig för Västerbottensost.
Nationaldagsmenyn utlovar ”en gastronomisk smakupplevelse”, där kocken Ida Bauhn frossar i råvaror som är i säsong just nu och som är ett nationaldagsfirande värdiga.
– Jag ville fånga försommarens råvaror och för mig är sparris, lamm och rabarber något av det godaste som finns just nu, säger hon och tillägger att rätterna är utformade ”som en liten lagom utmaning till alla hemmakockar men som alla kan lyckas med”.
Här är Kocklandslagets nationaldagsmeny
Förrätt: Rökig persiljepesto med Västerbottensost, sparris och löjrom.
Varmrätt: Pilsnerbräserat lamm med primörer och smörad skysås.
Efterrätt: Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Måltider
Människor Måltider Värdekedjan
Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker
Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.
25 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.