Hon ska sommarprata i P1: ”Vi kan rädda planeten genom att äta rätt”

En klimatforskare, en matbloggare och en sommelier. Det är några av årets sommarpratare i P1.
– Jag ska prata om huruvida vi måste äta insekter i framtiden, säger Elin Röös, en av Sveriges främsta experter på matens klimat- och miljöpåverkan.

Även om Elin Röös barndomsdröm var att bli bonde började hon sin karriär som civilingenjör i IT-branschen. När tredje barnet kom sadlade hon om och började forska om mat och klimat på Sveriges lantbruksuniversitet.

I dag bedriver hon många olika forskningsprojekt som handlar om hur vi ska kunna föda en växande befolkning utan att förstöra planeten. Hon är en flitigt anlitad föreläsare och expert som ägnar mycket tid åt att föra ut sin forskning om mat och klimat.

 Jag kommer prata om hur lätt, och svårt, det är att rädda planeten genom att äta rätt. Om lustgas, statuskött och vidbrända rödbetsbiffar. Och hur är det egentligen – måste vi äta insekter i framtiden?

Bland övriga sommarpratare med anknytning till livsmedelsbranschen märks bland andra Camilla Hamid, Sveriges största bakinfluencer som driver den prisbelönta bakbloggen My Kitchen Stories, med en halv miljon följare.

Sommelieren Mischa Billing, lektor och forskare inom måltidskunskap på Grythyttan vid Örebro universitet och känd från TV4-programmet ”Sveriges mästerkock är en tredje av sommarens ”måste-lyssna-på-tips”. Hon är en av Sveriges främsta experter på att beskriva smaker, och har bland annat vunnit priser som Årets näsa, Gastronomiska akademiens silvermedalj och Årets vinprofil.

Dela

Fler nyheter i Människor och Trend

Här är maten lika viktig som musiken: ”Kom hungrig!”

Way Out West är lika mycket matfestival som musikfestival. Till årets upplaga har ett ambitiöst matprogram släppts som innehåller allt från lokala foodtruck till en vegetarisk åtta rätters-meny. Dessutom lanseras en kryddig vegokorv i samarbete med Peas of Heaven: Way Out Wurst.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem