Koll på jordgubbarnas ursprung

Svenska jordgubbar står högt i kurs hos konsumenterna, men det förekommer en del felmärkning och fusk. Jordbruksverket utför därför kontinuerliga kontroller.

Svenska konsumenten har rätt att veta varifrån jordgubbar och andra frukter och grönsaker kommer, därför kontrollerar Jordbruksverket att märkningen av frukt och grönsaker är korrekt. De kontrollerar så att jordgubbarnas ursprungsland och kvalitetsklass tydligt framgår vid försäljningsstället. Kontrollerna sker i detaljhandelsledet inklusive torg och vid vägkanter.

– Även i dessa tider med spridning av covid-19 ska konsumenten kunna veta varifrån jordgubbarna kommer. Därför gör Jordbruksverket även i år kontroller som kommer att genomföras så coronasäkra som möjligt, säger Waldemar Ibron på Jordbruksverket.

I år har de kyliga månaderna i april och maj förmodligen försenat jordgubbssäsongen något jämfört med tidigare år, vilket kan leda till att tillgången på svenska jordgubbar dröjer. Många av de jordgubbar som säljs tidigt på säsongen kommer från länder som Spanien, Belgien, Nederländerna och Tyskland, något som naturligtvis är okej så länge som de är tydligt märkta med klass och ursprungsland.

– Vi får en del tips från uppmärksamma konsumenter som misstänker att jordgubbar är felmärkta eller som stött på jordgubbar utan märkning. Alla tips uppskattas och de kan vara till stor hjälp i arbetet med kontrollerna, säger Waldemar Ibron.

Om man misstänker att det förekommer fusk eller om det inte tydligt framgår varifrån bären kommer, skickas de på analys där det avgörs om de är odlade i Sverige eller inte.

Fler nyheter i Värdekedjan och Växtbaserat

Ny svensk havredryck för cappuccino, latte och vanligt bryggkaffe

Nu kommer ett nytt växtbaserat alternativ till mjölk. Havredals släpper Havredryck Kafé & Kondis som är speciellt anpassad för kaffe.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem