Krögare går ihop för att branschen ska överleva coronakrisen

Med rörelsen Tillsammans ur krisen vill krögarna Danyel Couet, Tareq Taylor och Anne Thörnström hitta vägar för alla i restaurangbranschen att gemensamt överleva coronapandemin.

För att göra sina röster hörda har nu krögare i Stockholm, Göteborg och Malmö gått ihop och bildat rörelsen Tillsammans ur krisen. I stället för att flera grupper verkar på varsitt håll vill initiativtagarna gemensamt föra talan för alla som arbetar i och kring restaurangbranschen. Rörelsen backas redan upp av en mycket stor grupp krögare, kafé- och restaurangkedjor. Gemensamt för alla deltagare är att de inte har råd att vänta så mycket längre på regeringens beslut – om restaurangerna ska hålla öppet eller inte.

– Vi är mitt i en kris där det krävs åtgärder och hjälp här och nu. För varje minut som går blir situationen allt mer ohållbar. Just nu sitter vi på en sorts orolig vänt, där vi, våra anställda och vår framtid är helt beroende av vilka beslut som tas av regeringen. Läget är akut och helt ärligt har vi inte så mycket mer tid att spela på, säger Danyel Couet, initiativtagare och talesperson, i ett pressmeddelande.

Som Livsmedel i fokus berättade förra veckan startade Malmös krögare för fem veckor sedan det uppror som nu representerar hundratals krögare i både Skåne, Göteborg, Stockholm, Gotland och Öland. Förra veckan kallade nätverket med Tareq Taylor i spetsen till en presskonferens i Malmö. Syftet var att förklara att branschen blöder och att regeringens åtgärdspaket inte alls räcker för att restaurangerna ska kunna överleva.

Nätverket efterlyste möjligheten för näringsidkare inom branschen att göra en kontrollerad nedstängning av verksamheterna och, när regeringen signalerar att faran är över, kunna aktivera dessa företag igen.

Rörelsen Tillsammans ur krisen presenterar nu två olika åtgärdspaket. Det första, ”Lockdown”, innebär bland annat att krögare kunna permittera upp till 100 procent av personalen utan kostnad, att fasta kostnader ersätts av staten och att amorteringar kan frysas. Åtgärdspaketet ”Krisdrift” innebär bland annat att moms och arbetsgivaravgifter tas bort helt, att staten täcker upp till 50 procent av de fasta kostnaderna och att amorteringar kan frysas.

– Vi förstår att det handlar om stora summor och stora beslut, men de är absolut nödvändiga och de krispaket som hittills har presenterats hjälper oss inte att överleva. Att stötta branschen ekonomiskt här och nu borde bli en betydligt billigare nota än att vi i framtiden står med hundratusentals arbetslösa. Den kostnaden däremot lär stå oss dyrt under en lång tid, både ekonomiskt och för Sveriges framtida arbetstillfällen, säger Tareq Taylor.

Rörelsen Tillsammans ur krisen vill med sitt arbete försöka rädda jobben och säkra branschen som en framtida arbetsplats.

Dela

Fler nyheter i Corona och Restaurang

Svenska stjärnkockar i skolmatsupprop: “Vi är oroliga”

De nedskärningar på skolmaten som många kostchefer just nu tvingas göra är ett hot mot såväl folkhälsan som mat- och måltidsbranschens framtid. Det menar stjärnkrögarna Fredrik Eriksson och Malin Söderström som nu uppmanar sina kockkollegor runt om i Sverige till ett kockupprop i Jamie Olivers anda.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.