Lokala råvaror i fokus under Måltidens dag

Blåmusslor och sprödbakad fisk på Västkusten och lokalt producerad köttfärs och grönsaker i Skåne. Under Offentliga måltidens dag var det “smaken av en plats” som var i fokus i skolor och på äldreboenden – givetvis i samarbete med lokala producenter.

Offentliga måltidens dag firas den tredje torsdagen i oktober varje år för att lyfta och uppmärksamma alla de miljoner måltider som varje dag serveras i Sveriges skolor, förskolor, äldreboenden och sjukhus.
– I år var det fler än någonsin som uppmärksammade dagen, säger Eva Sundberg, projektledare på MATtanken, som för fjärde året i rad koordinerar Offentliga måltidens dag.

I Klippans kommun har man firat dagen i många år. Årets tema var “mellanmål och tilltugg”, där man bland annat tryckt upp snygga receptvykort att dela ut.
– Måltidens dag är ett tillfälle då vi har möjlighet lägga extra kraft på göra något speciellt till våra matgäster som lyfter måltidsstunden lite extra och ger lite glitter och glamour i den vanliga vardagen. Något att se fram emot, säger kostchefen Lill Spenninge.

Men det finns många fler exempel runt om i landet där kreativiteten och måltidsglädjen får flöda fritt under Offentliga måltidsdagen.

I Sotenäs kommun firades dagen med vin- och gräddkokta blåmusslor i entrén till skolorna. Sedan serverades sprödbakade fisk- och musselbullar. Lokalproducerat och närfiskat alltså! Dessutom bjöds det på dessert dagen till ära: Chokladpudding med vispad grädde.

 

I Enköping firar man genom att uppmärksamma kommunens lokala leverantörer och servera en nostalgisk Hawaiikassler. Man hade även aktiviteter i form av ”grönsaksbingo” för förskolor och fritids.

I Östra Göinge firades ”smaken av en plats” genom ett extra fokus på lokalproducerade råvaror till skollunchen. Här serverades köttfärsrutor på lokal färs, med gräddsås och lokalt odlad potatis, samt morotsbiffar gjorda på lokalt odlade morötter. Även salladsbuffén hade extra inslag av lokala råvaror och till dessert serverades kökets lokala äppeldessert.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Måltider

Svenskt godis gör succé – nu ökar investeringarna

Efterfrågan på svenskt godis utomlands ökar. Nu investerar Orkla Confectionery & Snacks 20 miljoner kronor för att öka kapaciteten i Bubs godisfabrik i Jönköping.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.