Ökad livsmedelsberedskap: “Välj att köpa svenskt”

Det kommer att kosta och vi måste börja nu. Det var budskapet om hur vi ska säkra den inhemska livsmedelsförsörjningen i händelse av krig, under ett branschseminarium i regi av Svensk Dagligvaruhandel.

Det rådande säkerhetspolitiska läget, geopolitiska utmaningar och Sveriges inträde i Nato har satt fokus på vårt beredskapsarbete. Både det militära och det civila försvaret ska stärkas och i detta arbete spelar vår livsmedelsförsörjning en viktig roll.
Det var temat när Svensk Dagligvaruhandel bjöd in till ett webbinarium om det pågående arbetet med att stärka livsmedelsberedskapen, med rubriken ”Hur länge räcker maten?”.
Martin Allard, som varit huvudsekreterare i utredningen om en ny livsmedelsberedskap, betonade vikten av att upprättahålla handelsflöden där EU är en del av vår inre marknad och försörjningsområde. Det gäller inte minst flöden av insatsvaror till jordbruket.
När det gäller den inhemska livsmedelsproduktionen talade han även om vikten att inte mer åkermark försvinner på ett irreversibelt sätt – den behöver kunna brukas i en nödsituation.
– Men vi kommer inte att kunna äta lika mycket och inte heller den mat vi är vana vid under en allvarlig störning. Vi måste vara beredda att anpassa kosten, att minska energin och ha en annan sammansättning Det är det som vi i utredningen kallar “en torftig och ensidig kost”. Det handlar om en mental förberedelse hos befolkningen och här har myndigheterna en jätteviktig roll, säger Martin Allard,
Enligt Patrik Myrelid, strategichef på Lantmännen, måste de befintliga värdekedjorna fungera. Alla kedjorna, eftersom de är beroende av varandra. Ett sätt skapa flexibilitet är att bygga lager av insatsvaror.
Därför krävs skyndsamhet med den nya livsmedelsstrategin 2.0, så att svenska myndigheter, livsmedelsföretag, kommuner och regioner kan påbörja det praktiska arbetet.
– Låt remissrundan blir klar så snabbt som möjligt. Problemet är tid och pengar. Vi har inte jobbat med den här frågan på 25-30 år och det innebär att vi måste investera oss i kapp. Det kommer att kosta, säger han.
Listan över tänkbara investeringar är lång. En sådan är i reservkraft, som är viktig om elförsörjningen slås ut.
– Reservkraften behövs sällan men är extremt viktig när det gäller. Centralt är att produktionen av livsmedel fortsätter i så när som samma kapacitet som i fredstid, säger Ulrika Dahlin, ansvarig för beredskapsfrågorna på Svensk Dagligvaruhandel.
Enligt Jeanette Elander, grisbonde och näringspolitisk expert på LRF, hänger livsmedelsberedskapen ihop med myndigheternas flexibilitet liksom sektorns förmåga att producera och förädla mat på inhemska marknaden.
Sådant som att välja svenskt när man handlar i butiken i dag är extremt viktig om kriget kommer:
– För mer än det som produceras i fredstid kan vi inte räkna med ska produceras i krigstid.

Dela

Fler nyheter i Värdekedjan

Hon leder Polarbröds nya “CHARM-offensiv”

Nu går startskottet för CHARM-fabriken, ett treårigt projekt som ska stärka matsektorn i norr. Maja Berggren leder verksamheten, en hemvändande norrbottning som brinner för hållbarhet och innovation.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.