Orkla satsar på växtbaserad street food

Den här veckan lagar skolor i 32 kommuner runt om i Sverige skollunch ”inom planetens gränser”. Klimatveckan är ett initiativ från Orkla Food Solutions och en del av ett långsiktigt arbete för att minska skolmatens klimatpåverkan.

En vanlig svensk lunch eller middag ger i snitt en klimatpåverkan på cirka 1,8 kilo koldioxidekvivalenter. Men om man ska äta inom planetens gränser bör klimatbudgeten snitta på max 0,5 kilo koldioxidekvivalenter.
Så ja, om vi ska nå klimatmålen behöver vi börja äta annorlunda.

– Kommuner och skolan har en viktig roll att spela i det här arbetet, och även vi som stor leverantör och agendasättare i branschen har ett stort ansvar. En speciell klimatvecka är en bra möjlighet att öka kunskapen kring matens miljöpåverkan och på så sätt skapa en förståelse kring vilken skillnad man faktiskt kan göra genom den mat man väljer att servera, säger Kristina Fransson, direktör för FoodSolutions på Orkla Foods Sverige.

I år är det hela 32 kommuner som medverkar i Klimatveckan och temat för året är street food. Fokus ligger på att inspirera till en förändring och att laga mer hållbart, genom att till exempel minska på matsvinnet och laga mer växtbaserat
– Rätter med kött har i genomsnitt 80 procent högre klimatpåverkan än växtbaserade alternativ, vilket gör att det mest effektiva sättet att minska på utsläppen från vad vi äter är att skifta till en mer växtbaserad kost. Samtidigt är det oerhört viktigt att smakerna hänger med och att det är mat man känner igen, för den klimatsmartaste maten är den som också hamnar i magen, säger Kristina Fransson.

I år fick skolor runt om i landet skicka in sina förslag på recept och flera vinnare utsågs. Bland annat skolkocken Sandra Ostwald från Munkedals kommun som gjort en Ćevapi wrap med ajvargurt och picklade grönsaker.
– Vi har testat rätten på alla skolor och det har gått hem bra, säger hon.

Bildtext: Kockarna som varit med och skapat årets klimatberäknade rätter är Camilla Sump Johansson, Orkla FoodSolutions; Johan Holster, Orkla FoodSolutions; Maria Sundberg, Sundsvalls kommun; Per Eklund, Sundsvalls kommun; Michael Bäckman, Huddinge kommun; och Sandra Ostwald från Munkedals kommun.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Måltider och Växtbaserat

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.