Praktikplatser sökes: “Det är nu som våra kostvetare kan göra skillnad”

Blivande kostvetare är en fantastisk tillgång för vilket livsmedelsföretag som helst. Det menar Malin Skinnars Josefsson, kursansvarig för verksamhetsförlagd utbildning på Kostvetarprogrammet vid Uppsala universitet, där 29 studenter nu söker praktikplats för hösten.

Det rådande coronaläget har gjort det tufft för blivande kostvetare att komma ut på sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU, i höst.

– Många är nog osäkra på hur den egna verksamheten och företaget påverkas och vågar därför inte säga ja till våra studenter. Samtidigt är det väldigt synd eftersom det är nu som de verkligen skulle kunna göra skillnad, säger Malin Skinnars Josefsson, som är kursansvarig.

Vad är en kostvetare för något?

– Det är en kandidatexamen med både bredd och djup. Som kostvetare har du kunskap om både mat, livsmedelshantering och ledarskap. En del kostvetare blir chefer för måltidsverksamheter i kommuner eller på sjukhus, andra blir produktutvecklare inom industrin eller jobbar i provkök – allt som har mat utanför hemma att göra.

Vilket är ditt bästa argument för att ett livsmedelsföretag ska ta emot en student?

– Att det här en fantastisk tillgång som erbjuds. Man får in en person i företaget som har färska kunskaper inom hela livsmedelsområdet och som kan se saker och ting med nya ögon. Studenterna ska utföra ett projektarbete under praktikperioden och har då möjlighet att analysera och utföra uppgifter som man kanske tänkt göra men inte haft tid eller möjlighet till.

Har du några konkreta exempel på vad det kan handla om?

– Det kan vara att testlaga olika produkter och göra sensoriska utvärderingar, ta fram nya recept, näringsberäkna eller göra hållbarhetsanalyser. Det kan även handla om exempelvis hälsokommunikation via webbsajter och sociala medier.

Vad krävs som handledare?

– Vi vill att studenterna får en helhetsbild av företaget och att de får möjlighet att utföra sitt projektarbete. Som handledare behöver man ha en pågående dialog eller veckomöten med studenten, men man behöver liksom inte handleda hela tiden, säger Malin Skinnars Josefsson, som är van vid att få positiv feedback från nöjda handledare som är glada över att ha fått förmånen att ”låna” en blivande kostvetare.

– Det är win-win, där både företagen och studenterna får nya insikter. Steg ett är att kontakta oss på institutionen och beskriver vilka behov man har, sedan hjälper vi till att matcha rätt student med rätt praktikplats.

Den verksamhetsförlagda utbildningen pågår under tio veckor, där själva praktikdelen äger rum under vecka 38 till 44.

– Ibland delar studenter upp sina VFU-veckor på två olika arbetsplatser och är tre veckor på en och fyra veckor på en annan, men de flesta väljer att vara alla sju veckor på samma ställe. En del av studenterna fortsätter sedan att skriva sina c-uppsatser i samverkan med sina praktikplatser, säger Malin Skinnars Josefsson.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Måltider

Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”

Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.