SLU startar kurs i digitaliserad animalieproduktion

Nu satsar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på en kurs i digitalisering av animalieproduktion för att bidra till framtida konkurrenskraftig animalieproduktion. Kursen är på en avancerad nivå och riktar sig till såväl studenter som yrkesverksamma.

Digitalisering av animalieproduktionen är fokus för en kurs på avancerad nivå på SLU. Kursen ”Precision livestock farming for sustainable production” är på engelska och ges som halvtidsstudier på distans med enbart ett par träffar där alla deltar vid samma tidpunkt, vilket medger maximal flexibilitet för deltagarna.

Kursen ingår i Erasmus-projektet USAGE (Upskilling Agricultural Engineering in Europe), ett EU-finansierat projekt med fokus på avancerad teknik och digitalisering inom lantbruket. Den riktar sig till dels reguljära studenter, dels yrkesverksamma.

Anders Herlin, som är en av dem som leder kursen. Han menar att den fyller ett glapp i kunskapskedjan:

– Vi ser en mycket snabb utveckling av de digitala verktygen för att övervaka och styra animalieproduktionen, och de olika aktörerna i branschen hänger ofta inte med, allt från teknikleverantörer, rådgivare, myndigheter och lantbrukarna.

Oleksiy Guzhva, som också är kursledare, menar att det är väldigt viktigt att förstå att samarbete krävs för att kunna utveckla en nyttig och fungerande teknikapplikation:

– För att utveckla en fungerande teknik behöver ingenjörer, matematiker, beteendevetare, produktionsspecialister, veterinärer och inte minst slutanvändarna, lantbrukarna, arbeta tillsammans.

– Den här kompetensutvecklingen gäller inte bara yrkesverksamma utan även reguljära studenter med flera års utbildning bakom sig. På så sätt lyfter vi sektorn, anser Anders Herlin.

I kursen medverkar Annica Hansson från VÄXA som belyser Standard Operating Procedures (SOPar). Det är utvecklade rutiner som anpassas till besättningens förutsättningar och som fångar de individuella djurens status och behov av insats med hjälp av teknologi. De underlättar så att rätt och konsekvent beslut tas, vilket kan bidra till ökad lönsamhet. Annica Hansson menar att SOPar är nödvändiga för att fullt ut kunna utnyttja den digitala teknologin.

I kursen medverkar även företagen Agricam och Hencol och visar hur deras teknik fungerar och hur deras kunder kan få största möjliga nytta.

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.