Hållbarhetschefen vill se större mångfald på tallriken

Djuren spelar en avgörande roll i ett cirkulärt och hållbart kretslopp.
– Mångfald på tallriken ger mångfald i naturen, säger Elina Matsdotter, HK Scans nya hållbarhetschef.

Elina Matsdotter har alltid haft djur och natur omkring sig. Hon växte upp på en hästgård utanför Hudiksvall i Hälsingland, har en masterexamen i nationalekonomi från SLU med inriktning på miljö- och naturresursekonomi, och har jobbat med frågor kring växt- och djurhållning och hållbar utveckling på både LRF och Svenskt Kött.
Nu är hon ny hållbarhetschef på HK Scan och berättar gärna hur djurhållning och växtodling är helt beroende av varandra för att matproduktionen ska vara resursklok och uthållig.
– Många verkar tro att vi helst ska sluta äta kött för att lösa klimatutmaningen. Men i själva verket skulle klimatet vinna på att vi ökar produktionen av svenska livsmedel och svenskt kött. Hela 60 procent av svenskarnas klimatpåverkan från maten sker i dag sker via import, främst från kött och mejeriprodukter. Därför behöver vi satsa på att äta mer svenskt och lokalt och i säsong. Mångfald på tallriken ger mångfald i naturen.

Elina Matsdotter förklarar gärna hur växtodlingen och animalieproduktion behöver varandra för att ekosystemet ska fungera. Det handlar om en cirkulär och fotosyntesdriven process, där djuren vara på energi och näring i form av gräs och annat som vi människor ändå inte kan eller vill äta, och omvandlar det till mat som ger energi och näring för oss människor.
– Sverige ligger på samma breddgrad som Alaska. Det innebär att djuren alltid har fungerat som vårt beredskapslager på vintern.
Därtill gör djuren även stor nytta för den biologiska mångfalden.
– Ett av de största hoten mot biologisk mångfald i Sverige är att hagmark och naturbeten växer igen. Här behövs betande djur för att hålla landskapen öppna.

På HK Scan har man under de senaste 20 åren minskat sina utsläpp i den egna verksamheten med 75 procent. Målet är att nå netto noll i den egna verksamheten till år 2025, och för hela värdekedjan inklusive lantbruket till senast år 2040.
– Det innebär att det är mycket som nu måste ske på ganska kort tid. Och de lågt hängande frukterna är redan plockade, nu måste vi upp i trädkronorna och skapa fruktsamma samarbeten.
Bland annat jobbar man med något som kallas Gårdsinitiativet, en satsning för att stötta lantbruk att minska sitt samlade ”miljöfotavtryck” med hjälp av extern rådgivning.

Den största utmaningen framåt är lönsamheten, där många lantbrukare just nu har det tufft med höga kostnader för att producera.
– Lantbrukarna måste få rätt betalning för de ekosystemtjänster och produkter som de producerar så att de kan fortsätta att investera i ny och hållbar teknik, säger Elina Matsdotter.
Det kan till exempel handla om investeringar i biogasanläggningar, där gödsel från djuren rötas och i sin tur ger förnybar energi och naturlig biogödning till åkrarna.
– Intresset bland våra leverantörer för att göra detta är stort, inte minst för att inte påverkas lika mycket av svängningarna på marknaden. Där går ökad hållbarhet och minskad sårbarhet hand i hand.

Även om den svenska djurproduktionen har en viktig roll att spela i den hållbara omställningen så behövs det både ett grönt och ett blått proteinskifte, inte minst för att minska importberoendet.
– Vi på HK Scan har hoppat på den resan, bland annat genom vårt samarbete med Gårdsfisk och ett breddat utbud av vegetariska produkter. På så vis blir vi ett mer mångsidigt livsmedelsföretag samtidigt som våra lantbrukare får en större palett av affärsmöjligheter, säger Elina Matsdotter.

Vad tror du om framtiden för det svenska köttet nu när svenskarna måste hålla hårdare i plånboken?
– Vi känner tydligt att stödet för svenska livsmedel står sig starkt och det gäller alla typer av konsumentgrupper, inte minst bland de yngre. Personligen tror jag att krisen och lågkonjunkturen innebär att man inte spenderar så mycket på lyx men ändå vill äta något gott och umgås med vänner. Och då tror jag att många vill äta en god och schysst producerad köttbit och gärna provar lite andra och billigare styckningsdetaljer och gör fler långkok. Jag skulle faktiskt bli förvånad om inte svensk husmanskost som bygger på att äta mer säsongsbetonat får ett rejält uppsving nu.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.