Skolmatskommissionen: ”Se skolmaten som en investering”

Inför en nationell, öronmärkt skolmatspeng, för att höja lägstanivån och skapa mer jämlika förutsättningar för Sveriges elever. Det föreslår Skolmatskommissionen i sin slutrapport, som nu är klar.

Skolmatskommissionen är en oberoende satsning som finansieras av LRF Mjölk. I måndags presenterades slutrapporten för uppdraget, som pågått sedan i höstas och som gått ut på att ta fram förslag på insatser som gör att fler skolbarn får ta del av en hälsosam och näringsriktig kost i skolan.
– Bra skolmat är något som hela samhället vinner på. Det bör ses som en investering, inte en kostnad, där varje satsad krona ger mycket mer tillbaka, säger Skolmatskommissionens ordförande Susanne Arvidsson, docent i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet i samband med lanseringen.
Hon konstaterade att skolmåltiderna är ett verktyg med enorm potential, inte minst för att utjämna socioekonomiska och hälsomässiga skillnader.
Måltidskulturen och relationerna som byggs i skolrestaurangen är viktiga grundförutsättningar för all skolans verksamhet. Investeringar i skolrestaurangen, måltider med ett tydligt hållbarhetstänk, kompetensförsörjning samt ett kunskapslyft hos måltidspersonalen, kan bidra till minskade kostnader orsakade av exempelvis oro i klassrummet, bråk på rasten, psykisk ohälsa och skadegörelse.
– Men om pengar inte öronmärks för skolmaten blir det upp till varje rektor att besluta om prioriteringar kring denna helt avgörande faktor. Risken är då stor för att tyckande och känslor får styra, i stället för kunskap och kompetens inom området.
För att bidra till mer jämlika förutsättningar, vända trenden vad gäller ökande samhällsklyftor och stärka skolmatens och måltidens ställning föreslår Skolmatskommissionen följande:

  • Inför en nationell öronmärkt skolmatspeng, för att höja lägstanivån och skapa mer jämlika förutsättningar för Sveriges elever, oavsett var de bor och vilken skola de går på.
  • Lyft skolmåltiden i kommunernas årsredovisning och verksamhetsbeskrivning. Liksom övriga verksamhetsområden bör skolrestaurangens och måltidernas breda betydelse visas upp och beskrivas i rapporteringen.
  • Se över nivån för rekommenderad mängd energi och näring som eleverna ska få i sig under skoldagen. Rådande riktlinjer säger att 30 procent av dagsintaget bör komma från skollunchen och det behövs studier för att se hur riktlinjerna efterlevs. Då många elever tillbringar långa dagar i skolan kan rekommendationerna behöva justeras och fler måltider inkluderas.

I Skolmatskommissionen ingår förutom Susanne Arvidsson även dietisten Kajsa Asp, krögaren Fredrik Eriksson samt Frida Ålander från Stockholms stadsmission.

HÄR kan du ta del av  rapporten i sin helhet!

Dela

Fler nyheter i Forskning och Måltider och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.