Försäljningen av ekologiska livsmedel minskar inom dagligvaruhandeln men ökar i alla andra kanaler. Det visar nya Ekologiska årsrapporten 2021.

Ekologiska Lantbrukarna, Organic Sweden och Ekomatcentrum har i samarbete med LRF, Livsmedelsföretagen och Krav tagit fram en ny rapport som ger en samlad bild av den svenska ekomarknaden och hur den utvecklas i olika kategorier. Rapporten bygger på försäljningsstatistik från Nielsen och GfK samt enkätundersökningar bland företag och konsumenter genomförda av Kantar Sifo och Ipsos.
– Förhoppningen är att detta ska leda till ökad kunskap och skapa grund för nya initiativ, produkt- och affärsutveckling och satsningar på ekologisk mat och dryck, säger Charlotte Bladh André, vd på Organic Sweden.

Medan intresset och efterfrågan för ekologiskt och Krav-märkt är fortsatt starkt inom restaurang och offentlig sektor är det sämre i butik. Dagligvaruhandeln är den enda kanalen där försäljningen av ekologiska livsmedel backar. Under 2021 landade andelen ekologisk livsmedelsförsäljning på 5,8 procent, vilket är en minskning med en halv procentenhet jämfört med året innan.
– I konsumentundersökningar ser vi att intresset ökar för de mervärden som ekologiskt och Krav står för samtidigt som utbudet ofta dåligt i många butiker, säger Anita Falkenek, vd på Krav.

I stället får konsumenterna tag på allt mer ekologisk mat och dryck via nya kanaler, som att handla direkt från bonden.

Här är några nyckeltal ur rapporten om ekomarknaden 2021:

  • Andelen ekologiskt av försäljningsvärdet för livsmedel i Sverige var 8,9 procent. Det såldes ekologiska livsmedel för sammanlagt 34,2 miljarder. Jämfört med 2020 är det en minskning med 0,5 procent.
  • Försäljningen i dagligvaruhandeln minskar trots att konsumenter anger att de värderar djurvälfärd och frihet från kemiska bekämpningsmedel högt.
  • På Systembolaget ökade försäljningen av ekologiska drycker med 400 miljoner kronor.
  • I offentlig sektor ökade inköpen av ekologiskt med cirka 330 miljoner kronor.
  • privat restaurangsektor ökade inköpen av ekologiskt med cirka 200 miljoner kronor.
  • Försäljning direkt från gård till konsument ökar, cirka 7 procent av all försäljning av färskt ekologiskt kött skedde via reko-ringar och gårdsbutiker.
  • Företag som har en stor andel ekologiskt i sitt produktutbud upplever en bättre lönsamhet än övriga.
  • Den ekologiskt brukade arealen i Sverige minskar just nu. Mellan 2019 och 2023 bedöms den minska med 26 000 hektar.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet och Primärproduktion och Restaurang och Trend och Värdekedjan

Här skapas framtidens gröna favoriter

Vegetariska proteiner – hur når vi ut med ännu bättre produkter till konsument? Det var utgångspunkten för en spännande “FINEST-dag” hos GroPro i Bjuv i onsdags, där forskare och livsmedelsföretag delade med sig av sina kunskaper.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.