Det senaste från livsmedelsbranschen
samlat på ett ställe

De sätter nästa generations räka på menyn

Urban Deli är först ut i Sverige med att servera nästa generations räka i sina restauranger – detta i samarbete med Korshags. Räkan föds upp på land i ett slutet, cirkulärt system där vattnet filtreras och återanvänds. Resultatet är en vannameiräka helt fri från tillsatser och antibiotika, och som levereras i ”sushi grade-kvalitet”.

Tidningen

Livsmedel i fokus NR 3 2025

Livsmedel i fokus är tidningen som håller dig uppdaterad med nyheter från branschen. Tidningen ägs, drivs och produceras av nätverket Livsmedel i fokus.

Du behöver logga in med dina medlemsuppgifter
eller bli medlem för att läsa tidningen.

Pussel för innovation: ”Spelplanen håller på att förändras”

Hallå där Kerstin Eriksson, innovationsledare på Sweden Food Arena, som tagit fram det nya ”innovationspussel” som lanserades under Livsmedelslagarna i Tylösand.

Antonia Ax:son Johnson vinner Livsmedelspriset 2025: ”Drivande kraft”

Med en kombination av företagsledarskap, filantropi och glödande engagemang för hållbarhetsfrågor har Antonia Ax:son Johnson under flera decennier bidragit till att forma framtidens livsmedelssystem. För sitt gedigna arbete tilldelas hon Livsmedelspriset 2025.

Följ vårt nyhetsbrev och få koll på din bransch i nutid

Livsmedel i fokus ger dig livsmedelsbranschens senaste och viktigaste nyheter. Varje dag på sajten eller två gånger per vecka rakt ner i din inbox.

Glenntex vinner Impact Maker Award 2025: ”Helt fantastiskt”

Det blev det innovativa teknikbolaget Glenntex som tog hem Impact Maker Award i samband med Livsmedelsdagarna i Tylösand.
– Att vara ett trist plastföretag kan ändå vara rätt kul, säger vd Anders Sonesson.

Framtidens fisk på dagens tallrik: ”Början på en större omställning”

Nu lanseras en unik svenskodlad regnbågslax i butik, som fött upp på ett cirkulärt foder baserat på mykoprotein, insekter och musslor. Bakom satsningen står Axfoundation, Sveriges lantbruksuniversitet och ytterligare 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.

Arla och Kavli samarbetar för grön omställning: ”Viktig pusselbit”

För första gången i Sverige används klimatdata från enskilda mjölkgårdar i ett livsmedelsföretags klimatrapportering. Samarbetet mellan Arla och Kavli ska ge mer rättvisande och transparenta beräkningar av utsläpp i hela värdekedjan.

Här boostas svensk livsmedelsexport till Asien

Hallå där Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen och ordförande för nya Food Export Center Advisory Board, och nyligen hemkommer från en resa till Japan och Sydkorea.

Ökad import av EMV pressar svenska livsmedelsproducenter

Försäljningen av svensk mat minskar medan importerade EMV-produkter allt större plats i butikshyllorna.
– Sänkt matmoms skulle kunna ge en välbehövlig skjuts till köpkraften, säger Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

Ny kampanj gör svensk mat till en del av säkerhetspolitiken

Med kampanjen ”Bättre beredskap – en tugga i taget” vill branschorganisationen Livsmedelsföretagen lyfta rollen som inhemsk matproduktion spelar för landets motståndskraft. Och vikten av att svenskarna köper svenska livsmedel för att bidra till att göra Sverige tryggare.

Branschevent

Det händer mycket i livsmedelsbranschen. Här tipsar tidningens reporter Marit om kommande event för branschen.

24 sep–25 sep

1 okt–2 okt

4 okt–8 okt

Anuga

Köln, Tyskland

Till webbplats

28 nov

3 feb

4 dec–4 dec

Märkningsdagen 2025

Stockholm/Digitalt

Läs mer

Kommande

Marit Nordkvist

Redaktör på
Livsmedel i fokus

Saknar du något i vår nyhetsbevakning?

Tipsa tidningens reporter Marit!