Det senaste från livsmedelsbranschen
samlat på ett ställe

Räddad mat har ökat med 70 procent

Under 2020 räddade Matsmarts kunder 8 591 ton mat från att bli matsvinn. Det är en ökning med 70 procent från föregående år. Mest mat räddades i Stockholmsregionen, där Matsmarts kunder köpte 1 815 ton mat som annars hade hamnat i soptunnan.

Senaste nytt

Se fler

Gårdar med djur har större näringsöverskott än växtodlingsgårdar

Växtnäringsutnyttjandet för kväve, fosfor och kalium varierar stort mellan olika typer av gårdar. Det visar en nyligen publicerad rapport från Greppa Näringen, ett samverkansprojekt som erbjuder gratis miljörådgivning till svenska lantbruk.

Nu blir korven mindre salt

Vi får i oss för mycket salt, vilket kan leda till negativa hälsoeffekter. De senaste fem åren har kött- och charkföretaget Nyhléns Hugosons arbetat med innehållet i sitt sortiment och bland annat reducerat saltinnehållet i vissa av sina produkter med över tio procent.
– Det här påverkar inte bara det sortiment som finns i dag, säger Anna Ahlqvist, marknadschef och ansvarig för produktutveckling.

Håll koll på din bransch i nutid

Livsmedel i fokus ger dig livsmedelsbranschens senaste och viktigaste nyheter. Varje dag, på sajten. Eller två gånger per vecka, rakt ner i din inbox.

Anmäl mig

Chips, ostbågar och jordnötter uppåt väggarna

En butik med bara en massa snacks. Det blir verklighet när OLW öppnar butik i Filipstad. Här kan kunderna få lära sig allt om ostkrokar och hitta OLW:s hela sortiment på ett och samma ställe.

Leverantörerna betalar Icas annonsering

Dagens Nyheter fortsätter sin artikelserie där de granskar Ica och deras arbetsmetoder gentemot leverantörerna. Nu senast skrev de om att leverantörerna står för Icas annonser. Livsmedel i fokus har pratat med Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

Äldre piggare med behovsanpassade måltider

I sex veckor har ett antal seniorer på serviceboenden testat ett nytt måltidskoncept specialframtaget för äldre. Det har resulterat i bättre sömn och att de har gått upp i vikt samt känt sig piggare.

Nu införs ny pant på dryckesförpackningar

Nu kan en ny typ av dryckesförpackningar pantas. Det är ”ståpåsarna” till stilldrinken Capri-Sun som från och med 1 januari i år kan återvinnas mot digitala rabattkuponger.

Nu är Årets matbluff utsedd

Smördeg från Pop! Bakery blev Årets matbluff. I motiveringen stod det: ”Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör.”

Nya förpackningar på Ica sparar 80 procent plast

Bara genom att byta från plasttråg till pappersbaserat tråg sparar Ica 67 ton plast per år. Förändringen minskar plastanvändningen med över 80 procent per tråg. Det uppger Ica i ett pressmeddelande.

Tidningen

Livsmedel i fokus Nr 6 2020

Livsmedel i fokus är tidningen som håller dig uppdaterad med nyheter från branschen. Tidningen ägs, drivs och produceras av nätverket Livsmedel i fokus.

Läs tidningen online

Du behöver logga in med dina medlemsuppgifter
eller bli medlem för att läsa tidningen.

Branschevent

Det händer mycket i livsmedelsbranschen. Här tipsar tidningens reporter Åsa om kommande event för branschen.

Åsa Larsson

Redaktör på
Livsmedel i fokus

Saknar du något i vår nyhetsbevakning?

Tipsa tidningens reporter Åsa!

Tyck till