Här är de hetaste foodtech-företagen
På listan över de 500 mest inflytelserika foodtechbolagen i världen återfinns 17 svenska företag. Carbon Cloud, Ljusgårda och Mycorena är några av dem.
På listan över de 500 mest inflytelserika foodtechbolagen i världen återfinns 17 svenska företag. Carbon Cloud, Ljusgårda och Mycorena är några av dem.
Vilka livsmedel köper kommunerna? I den nya SILO-databasen finns möjlighet att ta reda på allt från stor andel svenskproducerade produkter som serveras till vilken förädlingsgrad råvarorna har samt vilka producenter och leverantörer kommunerna har.
– Det här kan bidra till ökad innovation hos företagen, säger Eva Sundberg, sakkunnig på Jordbruksverket som står bakom satsningen.
Hållbarhet, kompetensförsörjning och branschutveckling är i fokus under Gastronord, som just nu pågår i Stockholm.
Den finska livsmedelsproducenten Herkkumaa köper Björnekulla Food.
– Vi ser stort värde i att samarbeta med Herkkumaa för att ta Björnekulla till nästa nivå, säger Pär Berglund, vd för Björnekulla.
Cloetta Sveriges vd Katarina Tell tar över som ny koncernchef och vd på Cloetta när Henri de Sauvage Nolting slutar 1 september 2024. ”En enastående intern kandidat”, enligt styrelsen som gjort rekryteringen.
Lantmännens Forskningsstiftelse satsar 13 miljoner kronor på produktinnovationer, processförbättringar och nya affärsmodeller som ska bidrar till ett mer hållbart matsystem – och i förlängningen förbättrad lönsamhet för svenska lantbrukare.
Hållbart och hälsosamt. Det är tanken när allt fler producenter nu blandar kött med grönt för att locka fler konsumenter att äta mer vegetariskt på ett lätt och lagom vis, där hälften av varje blir dubbelt så bra.
Den Göteborgsbaserade startupen Millow har utvecklat en ny teknik som kan bli en riktig gamechanger i vegovärlden. Det handlar om snabbväxande svampsporer som matas med havre i en kontrollerad miljö som styrs med hjälp av AI.
De nedskärningar på skolmaten som många kostchefer just nu tvingas göra är ett hot mot såväl folkhälsan som mat- och måltidsbranschens framtid. Det menar stjärnkrögarna Fredrik Eriksson och Malin Söderström som nu uppmanar sina kockkollegor runt om i Sverige till ett kockupprop i Jamie Olivers anda.
Nu har HK Scan Sweden blivit Scan Sverige. Fokus framåt ligger enlig vd Lars Appelqvist på att stärka kärnaffären inom kött- och chark och att driva utvecklingen för ett livskraftigt och lönsamt svenskt lantbruk och livsmedelsproduktion.